امروزه عمده ی محصولات فلزی بهصورت ورق فولادی تولید شده که هرکدام از انواع ورق فولادی , برای اهداف خاصی مورد استفاده قرار میگیرند. ورق فولادی از مواد مختلفی تشکیل می شود که هر کدام در بخش مختلفی از صنعت و ساخت ساز ساختمان ها به کار میروند. همه ی انواع ورق فولادی هر کدام مشخصات فیزیکی و ساختاری خاصی دارند که با توجه به این ساختار از آنها در بخش های مختلف استفاده می شود
انواع ورق فولادی
1) ورق گرم (سیاه)
2) ورق سرد (روغنی)
3) ورق اسید شوئی
4) ورق سفید (گالوانیزه)
5) ورق رنگی
6) تین پلیت
ورق گرم (سیاه)
ورق سیاه که به آن ورق گرم نیز می گویند، در دو نوع ورق سیاه صنعتی و ورق سیاه معمولی و در استانداردهای مختلف تولید می شوند.
برای اندازه گیری ورق سیاه از شاخصی به نام ST استفاده می شود که این شاخص در ورق سیاه معمولی بین اعداد ST33 تا ST52 می باشد.
این نامگذاری بر اساس مقدار کربن موجود در مواد سازنده ی ورق است، به گونه ای که ورق ST33 دارای کمترین مقدار کربن و در نتیجه انعطاف پذیری بیشتر نسبت به سایر کیفیت ها و ورق ST52 دارای بیشترین مقدار کربن و در نتیجه انعطاف پذیری خیلی کمی است.
کاربرد ورق سیاه
ورق نورد گرم (ورق سیاه) معروف ترین ورق فولادی است که با توجه به نوع آن مصارف گوناگونی در صنایع مختلفی از جمله صنعت ساختمان، تانکر سازی، خودرو سازی، مخازن خاص، کشتی سازی، صنایع سنگین فلزی و… دارد.
رایج ترین نوع ورق سیاه از نظر کیفیت ST37 است که از نظر سختی و منعطف بودن در حد متوسط قرار دارد و بیشترین کاربرد را برای مصارف ساختمانی از قبیل اسکلت سازی، سوله سازی و… دارد.
از ورق سیاه صنعتی در مصارف و پروژه های صنعتی از قبیل سد سازی، سوله سازی و… استفاده می شود.
برخی ورق های فولادی در گروه گرم (سیاه) نیز وجود دارند، که قابل کشش می باشند و از آنها برای ساخت بدنه کشتی و ماشین آلات سنگین قابل استفاده اند.
این گروه معمولا شامل ورق هایی است که از نظر انعطاف نرم تر هستند، از جمله DD11 و DD12 و DD13 و همچنین STW22 و STW24 می باشد.
برخی دیگر در گروه گرم (سیاه) که دارای سختی زیاد و انعطاف کمتر هستند، برای مصارفی از جمله تولید لوله های تحت فشار، مخازن نفتی و… با استانداردهای SPHT1 و SPHT2 و SPHT3 و SPHT4 و همچنین ورق های A285 با گرید GR و A596 با گرید GR برای مخازن تحت فشار قوی مورد استفاده قرار می گیرند.
ابعاد فیزیکی ورق گرم
ورق سیاه به دو شکل واردربازار می شود؛ رول و شیت (البته تا ضخامت 15 میل فقط به دو صورت رول و شیت وارد بازار می شود و از ضخامت 15 میل به بالا تنها به صورت شیت خام وارد بازار می شود). هر دوی این اشکال، قابل برش به سایزهای مختلف می باشد.
ورق روغنی (ورق سرد)
ورق سرد که به آن ورق روغنی نیز می گویند، نوع دیگری از ورق فولادی است که با استفاده از تکنولوژی نورد سرد تولید می شود.
علت نامگذاری ورق های سرد به اسم ورق روغنی، اصطلاحی عامیانه و بر مبنای وضعیت ظاهری این نوع ورق می باشد.
کاربرد ورق روغنی
ورق نورد سرد (ورق روغنی) پایه تولید ورق گالوانیزه (ورق سفید) هستند. از آنجایی که ورق گالوانیزه رنگی، خود نیز از ورق گالوانیزه ساخته می شود، در نتیجه، پایه و اساس ورق رنگی، ورق روغنی ( سرد) می باشد.
وزن ورق روغنی
ورق های روغنی یا همان نورد سرد، دارای وزن استاندارد ویژه هستند که با آهن معمولی تقریباً یکسان می باشد.
ورق گالوانیزه
ورق گالوانیزه که از ورق سرد (ورق روغنی) تولید می شود نیز نوعی دیگر از ورق فولادی می باشد که برای تولید ورق گالوانیزه طی یک پروسه طولانی بر روی تمام سطح ورق روغنی، به مقدار چند میکرون فلز روی را می نشانند تا ورق فولادی در مقابل زنگ زدگی مقاوم می شود.
به عبارت دیگر در ورق گالوانیزه، بین آهن و فلز روی، پیلی الکتروشیمیایی تشکیل می شود که در آن، روی به جای آهن به عنوان آند و آهن به عنوان کاتد به کار می رود. در ورق گالوانیزه حتی اگر پوشش آن هم شکستگی پیدا کند، زنگ نخواهد زد.
کوتینگ (به انگلیسی : Coating) ورق گالوانیزه چیست؟
کوتینگ، میزان پوشش فلز روی در دو سطح ورق است و واحد آن gr/m2 می باشد. هر چقدر مقدار فلز روی (zn) بیشتر پوشانیده شده باشد، اصطلاحاً کوتینگ ورق بالاتر می رود.
از آنجایی که ورق های گالوانیزه که کوتینگ بالاتر دارند، در بازار به عنوان جنس مرغوب تر خرید و فروش می شوند. ورق های چینی کوتینگ بین 100 و 120 و ورق های ژاپنی و هندی و کره ای و… تا 180 کوتینگ نیز دارا می باشد.
خصوصیات ورق گالوانیزه
عرض : 1000 و 1250 میل
کوتینگ : 100 – 120 -180 -220 -275
ضخامت : 0.18 – 0.40 – 0.90 – 2 – 6
وزن کویل : 570 الی 620
انواع : کُرم دار (به انگلیسی : Chromated) و بدون روغن (به انگلیسی : Unoiled)
گل (به انگلیسی : Spangle) در ورق گالوانیزه چیست؟
وجود گل، به دلیل وجود ناخالصی در فلز روی هنگام کریستال شدن (فلز)روی مذاب به روی(سطح) ورق سرد (ورق روغنی) می باشد. به دلیل مسائل زیست محیطی، در آنده، همه ی کالاهای گالوانیزه بدون گل تولید خواهند شد.
در کل سه نوع گل وجود دارد:
– مدل بی گل (به انگلیسی : Zero Spangle)
– مدل گل ریز (به انگلیسی : Minimum Spangle)
– مدل گل دار (به انگلیسی : Regular Spangle)
کاربرد ورق گالوانیزه
از ورق گالوانیزه در صنعت اتومبیل، حمل و نقل، صنعت کشاورزی، کاغذ و لوله، بیلبوردهای تبلیغاتی، ساختن لوازمی مثل لوله بخاری، کانال کولر، کابینت آشپزخانه، لوله های آب و هرجا که احتمال خوردگی آهن و خسارت وجود دارد، استفاده شود.
همچنین با فرم دادن ورق گالوانیزه به صورت ورق کرکره ای، در مواردی همچون ساخت سقف شیروانی منازل استفاده می شود.
ورق رنگی نیز با پاشیدن رنگ بر روی ورق گالوانیزه ساخته می شود.
مزایای استفاده از ورق گالوانیزه
1- هزینه کمتر: عملیات گالوانیزینگ، در مقایسه با سایر روش های معمول جلوگیری از زنگ زدگی، هزینه ی کمتری دارد.
2- هزینه ی کمتر برای تعمیرات و نگهداری: حتی اگر عملیات گالوانیزینگ در شرایطی در مقایسه با سایر روشهای جلوگیری از خوردگی، هزینه ی بیشتری داشته باشد، باز هم اجرای آن به دلیل عدم نیاز به تعمیرات پر هزینه در آینده، همچنان توصیه می شود.
3- طول عمر زیاد: طول عمر ورق گالوانیزه در محیط های رطوبتی و مستعد زنگ زدگی در حدود 20 تا 30 است.
4- اعتبار: استانداردهای مختلف در خصوص گالوانیزینگ ورق های فلزی، در زمینه ایجاد پوشش های نازک بحث می کنند و این گواه بر این است که طول عمر و نحوه عملکرد لایه ی فلز روی، می تواند موجب اعتماد مصرف کننده باشد.
5- دوام پوشش: پوشش گالوانیزه به دلیل داشتن یک ساختار متالوژیکی خاص، دارای مقاومت مناسب در برابر صدمات مکانیکی، سایش و خوردگی است.
6- محافظت در برابر صدمات محیطی به صورت اتوماتیک: پوشش های گالوانیزه به دلیل اینکه در فولاد نفوذ کرده و به عنوان کاتد عمل می کنند، به همین دلیل خواهد توانست مقاطع ریز موجود بر روی سطح فولاد را در برابر صدمات محیطی و خورندگی محافظت نمایند.
7- محافظت کامل: پوشش ایجاد شده روی سطح ورق گالوانیزه با پر کردن کلیه نقاط سطح فولاد، اعم از گوشه ها، جاهای کوچک و فرو رفتگی ها، از خوردگی آنها جلوگیری می کند. به طوری که در این زمینه هیچ پوششی بهتر از پوشش گالوانیزه عمل نخواهد کرد.
8- بازرسی آسان: پوشش گالوانیزه را به راحتی و بدون نیاز با هیچ آزمایش مخربی و تنها از طریق چشم قابل کنترل و بازرسی است. (در شرایط خاص که نیاز به ارائه تضمین برای کنترل کیفیت است، نیاز به آزمایش های تخصصی بیشتر می باشد)
9- صرفه جویی در زمان: در صورت استفاده از ورق گالوانیزه، نیاز به صرف زمان برای آماده سازی سطح، رنگ کردن و یا بازرسی نخواهد بود. 10- محافظت کامل گالوانیزه: استفاده از گالوانیزه وابسته به شرایط آب و هوایی خاصی نمی باشد.
ورق رنگی
ورق رنگی معمولاً از رنگ پاشی ورق گالوانیزه در کوره های خاص تولید می شود.
در ورق رنگی، روی ورق در دو فرایند به ضخامت 20 الی 25 میکرون و قسمت پشت ورق در یک فرایند یک مرحله ای به ضخامت 7 الی 15 میکرون پوشش رنگ الکترواستاتیک ورق گالوانیزه را در مقابل خوردگی بیش از قبل مقاوم تر کرده و همچنین آن را برای استفاده در محیط های بسیار خورنده، اسیدی و قلیایی و با رطوبت بالا مناسب تر می کند. همچنین برای بعضی مصارف، ظاهر زیبایی به آن می بخشد.
کاربرد ورق رنگی
کاربرد ورق رنگی عبارت است از:
– صنایع ساختمانی : سقف و بده ی انبارها و کارگاه ها، سقف کاذب، نمای داخلی و خارجی ساختمان ها.
– لوازم خانگی : بدنه ی خارجی یخچال، آبگرمکن، اجاق گاز، ماشین لباسشویی و… .
– صنایع فلزی : کابینت، تجهیزات اداری، پارتیشن، بدنه ی کامپیوتر و … .
– صنعت حمل و نقل : ساخت کانتینر ، سردخانه ها و کاروانهای ثابت و متحرک و … .
رئال ورق رنگی چیست؟
ورق رنگی در رنگ های متنوعی تولید می شود ه دارای استاندارد جهانی می باشند. این استاندارد به نام رئال رنگ شناخته می شود. ورق رنگی تقریباً در 15 رئال عرضه می شود.
1) سفید یخچالی – رئال 9016
2) کُرم – رئال 9010
3) قرمز – رئال 3000
4) قرمز گوجه ای – رئال 3020
5) آبی نیسانی – رئال 5015
6) آبی کاربنی – رئال 5018
7) نارنجی – رئال 2003 و رئال 2004
8) زرد – رئال 1023
9) زرد لیموئی – رئال 1028
10) سبز چمنی – رئال 6024
11) سبز تیره – رئال 6018
12) صورتی – رئال 4003
13) قهوه ای رنگ سفال – رئال 8004
14) قهوه ای سوخته – رئال 8018
15) بنفش – رئال 4005
ابعاد ورق رنگی
از آنجایی که ورق رنگی فقط به صورت رول تولید می شود و استانداردهای این رول ها در عرض 100 و 125 سانتی متر تولید می باشد، بایستی که ابعاد را بر پایه ی این مشخصات درخواست داد.
ورق اسیدشویی
اسیدشویی به فرایندی گفته میشود که طی آن چربی های روی سطح ورق سیاه که توسط توسط نورد گرم به ضخامت دلخواه رسیده است، با استفاده از اسیدکلریدریک از ورق زدوده می شود.
در این فرایند زغال های سطحی ورق و مقداری از نا خالصی ها گرفته شده و ورق سیاه از نظر ظاهری براق تر شده و به ورق روغنی از نظر ظاهر نزدیک تر می شود.
کاربردهای ورق اسیدشویی
از ورق اسیدشویی کیفیت GRB و X42 و X46 و X52 psl برای لوله های نفت و گاز استفاده می شوند.
همچنین برای کشتی سازی ورق های با کیفیت GRA و NVA استفاده می کنند. برخی از این ورق ها برای ساخت رینگ و شاسی اتومبیل به کار می روند که دارای خاصیت ضد سایش و سخت هستند که از کیفیت SAPH310 تا SAPH370 را شامل می شوند.
به طور کلی کاربرد آن شامل:
مصارف ساختمانی : تولید لوله و پروفیل و… .
اتومبیل سازی : قسمت های ساختمانی و چرخ اتومبیل، قطعات خودرو و اجزاء داخلی آن (رینگ و شاسی)
صنایع لوله سازی : تولید انواع لوله های اتقال آب، نفت و گاز
تولید مخازن گاز مایع و مخازن تحت فشار
فرم دهی مجدد محصولات گالوانیزه
ابعاد ورق اسیدشویی
ورق های اسیدشویی از ضخامت 1.5 میل تا 6 میل تولید می شود. ورق اسیدشویی معمولا به دو صورت رول و شیت (فابریک و برشی) تولید می شود.
ورق های اسیدشویی فابریک نیز دارای ابعاد زیر هستند:
ورق های اسیدشویی 1000*2000 میل
ورق های اسیدشویی 1250*2500 میل
Ahaa, its pleasant discussion regarding this
post at this place at this weblog, I have read all that, so at this time me also commenting here.
I like this web blog very much, Its a really nice billet to read and obtain information.Expand blog
Usually I do not read article on blogs however I would like to say that this writeup very compelled me to take a look at and do it Your writing style has been amazed me Thank you very nice article